1o ΓΕΛ Ελληνικού

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ενδιαφέρουν

Προγράμματα 2023-2024

Εκτύπωση

NOEMΒΡΙΟΣ

16/11/2022: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, η εκδήλωση - συζήτηση με τον Δημήτρη Παπαχρήστο, συγγραφέα και εκφωνητή του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία μέσα από την αφήγηση του ομιλητή και τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις τους να ανασυνθέσουν το κλίμα της εποχής, να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τη σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων του.
Θερμές ευχαριστίες στον κ. Παπαχρήστο για την πρόθυμη ανταπόκρισή του στην πρόσκλησή μας και στην άξια συνάδελφο κ. Λίβα που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης.


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

19/1/2024: Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου κόψαμε τις βασιλόπιτες τόσο στα τμήματα του Σχολείου όσο και στον Σύλλογο Διδασκόντων. Εξαιρετικά συγκινητικό το γεγονός ότι οι πίτες φτιάχτηκαν από γονείς, μέλη της σχολικής μας κοινότητας, και είχαν την προσωπική τους σφραγίδα, την αγάπη και τη φροντίδα τους. Η δραστηριοποίηση και το ζωηρό τους ενδιαφέρον για τη σχολική ζωή μάς γεμίζει χαρά και εγγράφει υποθήκες για περισσότερες κοινές δραστηριότητες στο μέλλον. Θερμές ευχαριστίες στα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ιδιαίτερες ευχαριστίες στις πάντα παρούσες κυρίες Χριστοδούλου και Μοσκιού που συντόνισαν την εκδήλωση. Τυχεροί της πίτας του Συλλόγου (εξ ημισείας) η κυρία Κυριάκου και ο κύριος Κατσίνης. Τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και κάθε καλό το 2024!


ΜΑΡΤΙΟΣ

21/3/2024: Στη συγκλονιστική ομιλία του στην τελετή παραλαβής του βραβείου Νόμπελ, ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης είχε επισημάνει: "Παρατήρησαν, τον περασμένο χρόνο, γύρω από τούτο το τραπέζι, την πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης και στη λογοτεχνία· παρατήρησαν πως ανάμεσα σ’ ένα αρχαίο ελληνικό δράμα και ένα σημερινό η διαφορά είναι λίγη. Ναι, η συμπεριφορά του ανθρώπου δε μοιάζει να έχει αλλάξει βασικά. Και πρέπει να προσθέσω πως νιώθει πάντα την ανάγκη ν’ ακούει τούτη την ανθρώπινη φωνή που ονομάζουμε ποίηση. Αυτή τη φωνή που κινδυνεύει να σβήσει κάθε στιγμή από στέρηση αγάπης και ολοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγημένη, ξέρει πού να ‘βρει καταφύγιο· απαρνημένη, έχει το ένστικτο να πάει να ριζώσει στους πιο απροσδόκητους τόπους. Γι’ αυτή δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά μέρη του κόσμου. Το βασίλειό της είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων της γης..." Αυτή τη βαθιά ριζωμένη στις καρδιές μας ανάγκη τιμήσαμε στις 21 Μαρτίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγόσμια Ημέρα της Ποίησης. Με πρωτοβουλία του Ομίλου Φιλαναγνωσίας του Σχολείου μας και της υπεύθυνής του κ. Συμεωνίδου, όλοι οι εκπαιδευτικοί και πολλές μαθήτριες και μαθητές πρότειναν ποιήματα που τυπώθηκαν, μοιράστηκαν τυχαία σε όλα τα τμήματα και διαβάστηκαν. Παράλληλα, το σχολείο πλημμύρισαν οι ήχοι μελοποίημένης ποίησης και οι απαγγελίες μεγάλων ποιητών και ποιητριών. Μια πρωτοβουλία που θα έχει συνέχεια...


22/3/2024: 8 τριμελείς ομάδες από τα τμήματα της Θετικής κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου με την καθοδήγηση των Φυσικών του Σχολείου μας κ. Μαρμαρινού και κ. Κατσίνη υλοποίησαν στην αυλή του Σχολείου το περίφημο πείραμα του Ερατοσθένη με το οποίο έγινε η πρώτη μέτρηση της περιφέρειας της Γης. Η καλύτερη  μέτρηση  της  περιφέρειας  της Γης, με σχετικό σφάλμα μόλις 0,8% (!), ήταν της ομάδας αποτελούμενης από τις μαθήτριες Παϊσίου Ζήνα, Παγώνη Σοφία και Νίκα Ειρήνη ενώ εξαιρετικά καλές ήταν και οι προσπάθειες των υπόλοιπων ομάδων. Μέσα από την υλοποίηση της δραστηριότητας τόσο οι μαθήτριες και οι μαθητές που πήραν μέρος όσο και οι υπόλοιποι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων, να ανταλλάξουν δεδομένα και πρακτικές μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση η οποία  υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων.


ΑΠΡΙΛΙΟΣ

11/4/2024: Οι μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ξεχωριστό μάθημα για τη συμπερίληψη και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος  εξοικείωσης με την αναπηρία που υλοποιεί η  ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", η φιλόλογος Τζουλιάνα Μπούση, τυφλή από την ηλικία των 7 μηνών, απευθύνθηκε με εύληπτο και συνάμα συγκλονιστικό λόγο στις μαθήτριες και τους μαθητές του Σχολείου μας, μεταφέροντας τις εμπειρίες της αλλά και την ανάγκη συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο ευρύτερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Η συζήτηση που ακολούθησε διέλυσε μύθους και βοήθησε όλους μας να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη υιοθέτησης στρατηγικών και τεχνικών ουσιαστικής συμπερίληψης στηνη καθημερινότητά μας.
Θερμές ευχαριστίες στην κ. Αθανασοπούλου, που είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της εκδήλωσης.


12/4/2024: Μια ακόμη δράση επαγγελματικού προσανατολισμού για τις μαθήτριες και τους μαθητές και των τριών τάξεων του Σχολείου μας, που ενδιαφέρονται για σπουδές Πληροφορικής. Μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος και τα στελέχη του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασαν το πρόγραμμα σπουδών, μίλησαν για τις προοπτικές των αποφοίτων τους, τις προκλήσεις της επιστήμης τους και απάντησαν στις ερωτήσεις των μαθητριών και των μαθητών.Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μουχλιανίτη που ανέλαβε την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και συντόνισε τη συζήτηση.


18/4/2024: Συνεργασίες που αντέχουν στον χρόνο, δυνατές φιλίες μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών ευρωπαϊκών σχολείων· η πεμπτουσία της δικτύωσης και της δημιουργικής ώσμωσης των σχολείων της ηπείρου μας.  Αυτή ακριβώς η πολύχρονη συνεργασία και η πολύτιμη φιλία του σχολείου μας με το Ολλανδικό Σχολείο Metis Montessori Lyceum επιβεβαιώθηκαν και ανανεώθηκαν, καθώς για τρίτη φορά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ελλάδα και στο σχολείο μας από τους ευρωπαίους εταίρους μας στο πρόγραμμα Erasmus “Refugees …from start till endstop”. Η ανατροφοδότηση και ο αναστοχασμός για την έρευνα που προηγήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ο βασικός στόχος της επίσκεψης καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μελλοντικών συνεργασιών. Η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα ενισχύθηκαν ακόμη μια φορά μέσω της ώσμωσης των μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων καθώς και της έρευνας πεδίου που πραγματοποιήθηκε στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ελληνικού. Απώτερος στόχος των δράσεων και σταθερή πολιτική του σχολείου μας παραμένει  η ανάπτυξη της ενεργού πολιτειότητας των παιδιών μας, η πολύπλευρη  καλλιέργεια και η εξέλιξή τους σε ενεργούς πολίτες με ανοιχτό μυαλό, κριτική σκέψη, γνώση και βεβαιότητα ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Φυσικά σε τέτοιες δράσεις δεν λείπει ποτέ και η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, οι επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους και το στοιχείο της ελληνικής φιλοξενίας με φαγητό και χορό. Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά εδεσμάτων και αναψυκτικών στο χώρο του σχολείου και για την υπέροχη τούρτα με τις σημαίες Ελλάδας και Ολλανδίας. Ευχαριστούμε επίσης την Διευθύντρια του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ελληνικού, κ. Σιούτη,  για την θερμή υποδοχή της και τις υπέροχες ώρες που περάσαμε εκεί, τρία σχολεία, πολλές διαφορετικές εθνικότητες, με ειλικρινή επικοινωνία, αγάπη, χαρά, χαμόγελο και ελπίδα για καλύτερες και πιο ειρηνικές ημέρες.
Συγχαρητήρια στην κ. Δόση για την οργάνωση και τον συντονισμό της επίσκεψης, καθώς και την κ. Στεφανίδου και τον κ. Γκότση που συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις.


14/4/2024: Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος οδικής ασφάλειας με χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ένα τμήμα του Σχολείου μας, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων και την εφαρμογή του ίδιου ή εμπλουτισμένου προγράμματος σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του Σχολείου. Πρόκειται για την e-Learning έκδοση του προγράμματος «Μάτια Ανοιχτά στον Δρόμο» που είναι η εξέλιξη του ομότιτλου δια ζώσης διαδραστικού σεμιναρίου, που έφερε στην εταιρεία «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή του προγράμματος είχαν οι κυρίες Αθανασοπούλου και Σέτζα, τις οποίες θερμά ευχαριστούμε!