1o ΓΕΛ Ελληνικού

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ενδιαφέρουν

Ημερίδα με Δρ. Σταμάτη Κριμιζή

Εκτύπωση


Σταμάτης Κριμιζής: «Αποστολές στους πλανήτες. Δυσκολίες και τεχνολογικές λύσεις στις ακραίες συνθήκες»

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011 το Λύκειό μας διοργάνωσε  στο πολιτιστικό ? συνεδριακό κέντρο «Μ. Θεοδωράκης» (δίπλα στο δημαρχείο) Διάλεξη- Συζήτηση με τον παγκοσμίως διακεκριμένο Έλληνα αστροφυσικό και ακαδημαϊκό Δρ. Σταμάτη Κριμιζή με θέμα: «Αποστολές στους πλανήτες. Δυσκολίες και τεχνολογικές λύσεις στις ακραίες συνθήκες».

Στο πραγματικά κατάμεστο συνεδριακό κέντρο ο πολυβραβευμένος Ακαδημαϊκός Δρ. Σταμάτη Κριμιζής μας μίλησε για το επιστημονικό του έργο. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο χαρισματικός άνθρωπος και ομιλητής προσπάθησε με έναν τόνο αισιοδοξίας να επικοινωνήσει με τα παιδιά, να λύσει τις απορίες τους και να τους εμφυσήσει την αγάπη του για την έρευνα.  

O Δρ Σταμάτης Κριμιζής έχει διακριθεί μεταξύ άλλων για την επιτυχημένη ενασχόληση με τον σχεδιασμό οργάνων για διαστημικά σκάφη σε αποστολές στους 7 από τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Επίσης, έχει στο ενεργητικό του μια μακροχρόνια και διακεκριμένη καριέρα ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. καθώς και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. 

Ελπίδα όλων μας είναι επιστήμονες με την κατάρτιση, το ήθος και το κύρος του κ. Σταμάτη Κριμιζή να αποτελούν πρότυπα για τις επερχόμενες γενιές επιστημόνων και ευχή μας η συνέχεια της προσφοράς και της επιτυχημένης δημιουργικής του πορείας.

Σταμάτης Κριμιζής-Σύντομο βιογραφικό


Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και τελείωσε το σχολείο στο τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956.Στη συνέχεια, καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που πηγαινοερχόταν στην Αμερική, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή Ph.D. 1965) των ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (AppliedPhysicsLaboratory) του Πανεπιστημίου JohnsHopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας (ChiefScientist) στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης.

Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στην νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών το Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (I.A.U.) ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH). (πηγή: Wikipedia)

Στην παρακάτω ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε την πρόσφατη συνέντευξη του Στ. Κριμιζή στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ  σχετικά με τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν για την ελληνική οικονομία από τη σύνδεση της καινοτομίας με την έρευνα, θέση που εξέφρασε και στην ομιλία του ως προσκεκλημένος στην εκδήλωσή μας.

Στ. Κριμιζής: Διέξοδοι για την Ελλάδα η έρευνα και η καινοτομία - «Δυνατότητες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας»