1o ΓΕΛ Ελληνικού

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ενδιαφέρουν

Εκδρομές και Εκπαιδευτικές επισκέψεις 2023-2024

Εκτύπωση

NOEMΒΡΙΟΣ

12/11/2024: Θεατρικές βραδιές του 1ου ΓΕ.Λ. Ελληνικού: παράσταση πρώτη. 60 περίπου μαθήτριες/μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν στο studio Μαυρομιχάλη, σε θεατρική διασκευή, το  μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα, «Ο καθένας πεθαίνει μόνος του», σε  σκηνοθεσία  Φώτη Μακρή.
Με ρεαλισμό και ειλικρίνεια στο έργο του  ο Φάλαντα περιγράφει την καθημερινή ζωή των Γερμανών πολιτών και την αντίσταση που πρόβαλαν στον ναζισμό κάποιοι -λίγοι- «συνηθισμένοι» άνθρωποι.
«Ακόμα και μέσα στο πιο μαύρο σκοτάδι μπορεί να υπάρξει αντίσταση και ελπίδα».
Η μαζική συμμετοχή μαθητριών και μαθητών και ο απόλυτος σεβασμός με τον οποίο παρακολούθησαν την παράσταση -και επισημάνθηκε από τους συντελεστές της- εγγράφουν υποθήκες για τη συνέχιση της δράσης. Στην επόμενη παράσταση λοιπόν!


14/11/2024: Ημέρα εκπαιδευτικών επισκέψεων, αφιερώθηκε στην ενίσχυση της βιωματικής σχέσης των μαθητριών και των μαθητών του Σχολείου με τη νεότερη  και σύγχρονη ιστορία. Η Α΄ Λυκείου ξεναγήθηκε και παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον χώρο μνήμης της Θυσίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς και  στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Νίκαιας, οι Β΄ και Γ΄ Λυκείου ξεναγήθηκαν στον χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 στα υπόγεια κρατητήρια της Κομαντατούρ στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Νίκαια στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον ιστορικό κ. Στεφανίδη στα εκθέματα του Μουσείου, να προσεγγίσουν τα βασικά ορόσημα της ελληνικής ιστορίας από τον Μεσοπόλεμο ως την Απελευθέρωση από τη Γερμανική Κατοχή και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Η Μάντρα του Μπλόκου Κοκκινιάς, το παλιό ταπητουργείο της πόλης, είναι ο τόπος όπου στις 17 Αυγούστου 1944 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, εβδομήντα πέντε συνολικά άτομα, εβδομήντα δύο άντρες και τρεις γυναίκες, αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον Γερμανό κατακτητή.Ο συνολικός αριθμός των εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όσοι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στα Καμένα, στα Αρμένικα και σε άλλα σημεία της πόλης, εικάζεται ότι ξεπερνά τους 350, χωρίς να υπολογίζονται όσοι στάλθηκαν με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας και στα γειτονικά κολαστήρια της Αυστρίας και της Πολωνίας, πολλοί από τους οποίους δεν γύρισαν πίσω ποτέ.Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, το χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του Γερμανικού οπλοστασίου και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης και να δουν το ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου “Το Μπλόκο της Κοκκινιάς” από το αρχείο της ΕΡΤ.


ΔΕΚEMΒΡΙΟΣ

11-15/12/2024:  Πενθήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου στη Θεσσαλονίκη. Η εκδρομή περιελάμβανε ξεναγήσεις:

- Στο Δίον, στο ρωμαϊκό θέατρο!

- Στα οχυρά του Ρούπελ!

- Στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη!

- Συγκλονιστική επίσκεψη στο Επταπύργιο που περιλάμβανε -μεταξύ των άλλων- και περιήγηση ξενάγηση στη φυλακή-κολαστήριο του Γεντί Κουλέ, η οποία λειτουργούσε ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τους θαλάμους κράτησης των 150 κρατουμένων ως τα κελιά της απομόνωσης με το απόλυτο σκοτάδι, είχαμε την ευκαιρία να στοχαστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα τα όρια της ποινής και της στέρησης ελευθερίας και την καταπάτησή τους από ανελεύθερα καθεστώτα. Όπως υπέροχα έγραψε η Στελίνα στο βιβλίο επισκεπτών : "ό,τι και να έχεις κάνει, σημασία έχει να ζεις σαν άνθρωπος"

- Γνωριμία με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Επταπύργιο και φυλακές του Γεντί Κουλέ, Άγιος Δημήτριος, σπίτι του Κεμάλ, Ροτόντα, Καμάρα, Γαλεριανό συγκρότημα και Λευκός Πύργος και απογευματινή βόλτα στην Ανατολική παραλία, στο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου και στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.

- Στο Μουσείο της Βεργίνας, αν όχι ένα από τα καλύτερα του κόσμου, σίγουρα το πιο υποβλητικό. Στο ημίφως της υπόγειας νεκρόπολης είχαμε την ευκαιρία να ξεδιπλωθούν εμπρός μας οι θησαυροί των βασιλικών τάφων, οι τελευταίες κατοικίες των Μακεδόνων βασιλέων, και να δούμε τον δυναμισμό και τη μαγεία της αρχαίας τέχνης και τεχνικής.

- Στην Έδεσσα, την πολιτεία των νερών!


ΜΑΡΤΙΟΣ

27/3/2024: Το τμήμα Α3 του Σχολείου μας επισκέφτηκε τον χώρο φιλοξενίας σκύλων του Δήμου μας, που με προσωπική εργασία και περίσσεια ψυχής δημιούργησαν και υποδειγματικά υπηρετούν οι εθελόντριες και οι εθελοντές της Φιλοζωικής Παρέμβασης του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητριών και μαθητών μας για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, στην υπεράσπιση της ευημερίας, στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον, στην αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αδεσποτάκια που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του κέντρου φιλοξενίας και να ενημερωθούν από την εντεταλμένη σύμβουλο Επικρατείας και Αστικής Πανίδας του Δήμου μας, κυρία Στελάκη (η οποία μάλιστα ήρθε ασθενής για να μιλήσει με τα παιδιά) καθώς και από τους εθελοντές. Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Στελάκη, στον κύριο Αβεζόγλου και στην κ. Τσουμάνη, ψυχή της εθελοντικής προσπάθειας για την ενημέρωση, την ξενάγηση και κυρίως το ενδιαφέρον για την ευημερία των ζώων που πμεταλαμπάδευσαν στους μαθητές μας.
Η επίσκεψη, την οποία οι μαθήτριες και οι μαθητές μας χάρηκαν ιδιαίτερα, λειτουργεί ως έναυσμα για πιο στενή συνεργασία με τη Φιλοζωική Παρέμβαση. Ήδη, ως Σχολική Κοινότητα, προγραμματίζουμε τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου φιλοξενίας στο Σχολείο μας ώστε να μπορέσαμε να υιοθετήσουμε από την επόμενη σχολική χρονιά όποιο αδεσποτάκι μάς υποδείξει η Φιλοζωική Παρέμβαση.



ΑΠΡΙΛΙΟΣ

3/4/2024: Μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα, μια εκδρομή που θα θυμόμαστε ως μια από τις πιο πετυχημένες και τις πιο ευχάριστες τόσο για τους μαθητές όσο και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Με διαδοχικές επισκέψεις και ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στο Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, στην Κολώνα και στα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού αλλά και περιήγηση στη γραφική πόλη της Αίγινας, από τον πύργο του Μάρκελλου ως τα γραφικά σοκάκια της Αγοράς και τη Μητρόπολη, πρώτο βουλευτήριο του ελληνικού κράτους, επιστρέψαμε γεμάτοι από νέες εμπειρίες και εικόνες.


7/4/2024: Μια ακόμη κυριακάτικη θεατρική εξόρμηση του Σχολείου μας. 50 μαθήτριες - μαθητές και 18 εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο θεατρικό βαγόνι στο Τραίνο στο Ρουφ To Treno sto Rouf railway carriage theatre την παράσταση «Κρυμμένες» των Yossefa Even-Shoshan και Dalia Shimko, σε μετάφραση Ιωσήφ Βαρδάκη, σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη και καθηλωτικές ερμηνείες των Εβελίνα Αραπίδη, Έλενα Βακάλη, Φανή Γέμτου, Ανδρέα Κουτσουρέλη, Βασίλη Παναγιωτίδη και Μενέλαου Χαζαράκη.
Τρία διάσημα ζευγάρια της παγκόσμιας ιστορίας. Τρεις σημαντικές γυναίκες, που παρέμειναν κρυμμένες στις παρυφές της ιστορίας και στη σκιά της δόξας των μεγαλοφυών συντρόφων τους ή μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε για κοινωνικά στερεότυπα και εμπεδωμένες στάσεις. Αν προσθέσουμε την εμπειρία του μαγευτικού χώρου στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Ρουφ, ένα εξαιρετικό βράδυ Κυριακής για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.


Θερμές ευχαριστίες στην κ. Λίβα που ανέλαβε την οργάνωση της δράσης.

13/4/2024: Άλλο ένα Σαββατοκύριακο με δράσεις εκτός σχολείου! Και τι δράση! Πενήντα περίπου μαθήτριες και μαθητές και οκτώ εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στη νυχτερινή Ρωμαϊκή Αγορά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, λόγω και του θέματος της δράσης, στην ξενάγηση στο Ωρολόγιο του Κυρρήστου, το ηλιακό ρολόι και παράλληλα τον αρχαιότερο μετεωρολογικό σταθμό στον κόσμο, που με το κοινό του όνομα, Αέρηδες, έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη γειτονιά της Πλάκας.  Στη συνέχεια, μέσω των Αναφιώτικων και της Αποστόλου Παύλου, περνώντας κάτω από την κατάφωτη Ακρόπολη, φτάσαμε στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, στον Αρχαίο Λόφο των Νυμφών, για αστροπαρατήρηση με το τηλεσκόπιο. Η νυχτερινή επίσκεψη κατέληξε στο Μουσείο του Αστεροσκοπείου, ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, όπου οι επιστημονικοί συνεργάτες του Αστεροσκοπείου μάς ξενάγησαν και μας ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μοντέλο του οποίου φιλοξενείται στον χώρο. Η δράση και μαζί το βιωματικό μάθημα στο πεδίο έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα  κι επιστρέψαμε όχι μόνο πλουσιότεροι σε γνώσεις αλλά και με την αίσθηση ότι πήραμε μέρος σε μια πρωτοβουλία που θα τη θυμόμαστε ως σημείο αναφοράς για πολλά - πολλά χρόνια.
Θερμές ευχαριστίες στο προσωπικό του Αστεροσκοπείου και  στον εκπαιδευτικό του Σχολείου μας κ. Κατσίνη που οργάνωσε με πολύ κόπο και μεράκι τη δράση.


21-24/4/2024: Eκδρομή της Β΄ Λυκείου στα Γιάννενα από 21-24 Απριλίου. Ναύπακτος, Άρτα, Πόλη των Ιωαννίνων, Κάστρο, Νησί της Παμβώτιδας, Μονοδένδρι, Βίκος, Μετέωρα, Τρίκαλα και Μουσείο Βρέλλη, Μουσείο Αλή Πασά, Σπήλαιο Περάματος, ξενάγηση στην παλιά Πόλη, μοναδική εναλλαγή εικονων, πολύτιμες εμπειρίες, μέρες χαράς, γνώσης και ξεγνοιασιάς. Όλες και όλοι μοναδικές-οί! Στην επόμενη, πενθήμερη, στη Γ΄ Λυκείου πια!


22-24/4/2024: Εκδρομή της Α΄ Λυκείου στη Μεσσηνία περνά πλέον στην επικράτεια της μνήμης. Κι αφήνει τη γλυκιά επίγευση της συνοχής και της αγάπης της πολύ μεγάλης ομάδας μαθητριών, μαθητών και συνοδών που πήραν μέρος, της εναλλαγής των εικόνων της μεσσηνιακής φύσης και των αξιοθέατών της, των όμορφων στιγμών, της χαράς, της ξεγνοιασιάς και της διασκέδασης. Μυστράς, Σπάρτη, Μεσσήνη, Καλαμάτα, Μεθώνη, Πύλος, Νιόκαστρο, μερικοί μόνο από τους σταθμούς της περιήγησης στον τόπο και την ιστορία του. Και του χρόνου, ως Β΄ Λυκείου πλέον, το ίδιο δυνατοί, το ίδιο κεφάτοι, στην επόμενη εκδρομή!