1o ΓΕΛ Ελληνικού

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Ενδιαφέρουν

Euroscola

Δύο από τους 24 μαθητές που επιλέχθηκαν για το Euroscola από το Λύκειο Ελληνικού! 


Στα πλαίσια του προγράμματος ΕUROSCOLA πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο την 6η Φεβρουαρίου 2012 επίσκεψη και ημερίδα κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση μεταξύ μαθητών Λυκείων από τις χώρες ? μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για την επιλογή των μαθητών διεξήχθη γραπτός διαγωνισμός  με θέμα: « Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στημείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε από είκοσι τέσσερις (24) μαθητές από τις Διευθύνσεις Δ.Ε.  Α΄ Αθήνας, Δ΄ Αθήνας και Πειραιά και το Λύκειό μας είχε την τιμή και τη χαρά δύο από τους 24 μαθητές που επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την περιφέρεια Αττικής να ανήκουν στο δυναμικό του!!

Πρόκειται για τις μαθήτριες της Β΄Τάξης Μαρία Γεροπέππα και Παναγιώτα Πετροπούλου. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μας και ευχή όλων μας οι διακρίσεις του σχολείου μας να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα. 

Εντυπώσεις από το ταξίδι των μαθητριών στο Στρασβούργο


Μια μέρα στη Euroscola!

Στο διάστημα 5 έως 8 Φεβρουαρίου είχαμε τη μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα Euroscola. Το πρόγραμμα διεξάγεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει ως στόχο τη συνεργασία, την επικοινωνία και τη συναδέλφωση των νέων από χώρες της Ευρώπης. 

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε περιήγηση στη Φρανκφούρτη και στο Μπάντεν-Μπάντεν, πόλεις της Γερμανίας, και καταλήξαμε στο γραφικό Στρασβούργο. 


Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από 17 χώρες. 

Αρχικά, πήραμε πρωινό στο εστιατόριο του Κοινοβουλίου, όπου μας δόθηκαν οδηγίες για το υπόλοιπο της ημέρας και στη συνέχεια συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα της ολομέλειας, όπου έγινε παρουσίαση των αποστολών των χωρών. 

Ακολούθησε μια διάλεξη από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είχαμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τις απορίες μας πάνω σε αυτό το θέμα και να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφου για μια δημοσκόπηση.

Έπειτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού όλα τα παιδιά χωρίστηκαν σε τετραμελείς ομάδες, που αποτελούνταν από άτομα διαφορετικών εθνοτήτων, προκειμένου να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε ερώτηση ήταν διατυπωμένη σε διαφορετική γλώσσα, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των νέων. 

Μετά το τέλος της διαδικασίας χωριστήκαμε εκ νέου σε έξι ομάδες, καθεμία από τις οποίες διαπραγματεύτηκε ένα διαφορετικό θέμα. Έτσι, ασχοληθήκαμε με τη μετανάστευση, το περιβάλλον, τη δημοκρατία, την πληροφόρηση, το μέλλον της Ευρώπης και τις διαχρονικές αξίες που διέπουν τη λειτουργία της Ευρώπης.

 Αφού λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις από κάθε ομάδα, παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια από εκλεγμένους εκπροσώπους. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε ερωτήσεις, να ζητήσουμε διευκρινίσεις και μέσω ψηφοφορίας επιλέχθηκαν οι καλύτερες από αυτές. Τέλος, βραβεύθηκαν οι ομάδες που είχαν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον Ευρωπαϊκό ύμνο. 

Την επόμενη μέρα περιηγηθήκαμε στην πόλη του Στρασβούργου και την τελευταία μέρα επισκεφθήκαμε την πανέμορφη Χαϊδελβέργη. 

 

Αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική και ανεκτίμητη, καθώς είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με συνομηλίκους  μας από χώρες της Ευρώπης,  να ανταλλάξουμε απόψεις, πληροφορίες και επιχειρήματα και να περάσουμε μια μέρα ως Ευρωβουλευτές! 

Είναι ένας διαγωνισμός που όλοι μπορούν να λάβουν μέρος και ευχόμαστε το σχολείο μας να έχει πολλές επιτυχίες στη Euroscola και τις επόμενες χρονιές.